11-10-2016 Nabestaanden vragen premiers om steun

Nabestaanden vragen premiers om steun

Ouders willen nieuw onderzoek naar busramp

Bron: De Telegraaf, door Jolande van der Graaf

AMSTERDAM – Ouders van de kinderen die in 2012 bij een afschuwelijke busramp in een Zwitserse tunnel om het leven kwamen, hebben premier Mark Rutte en zijn Belgische collega Charles Michel gevraagd om nieuw onderzoek.

In een brandbrief aan beide regeringsleiders dringen de nabestaanden van de slachtoffertjes aan op nader onderzoek naar mogelijke zelfmoord door de chauffeur van de bus. Bij de ramp in een tunnel nabij Sierre kwamen vier jaar geleden 22 Nederlandse en Belgische jongens en meisjes uit groep acht van de basisschool om het leven. Ook hun vier begeleiders en de chauffeur en zijn bijrijder overleefden de gruwelijke crash niet. De overige 24 kinderen raakten zwaar tot zeer zwaar gewond en kampen veelal met ernstig, blijvend letsel.

Antidepressiva
Een dna-check op bewaarde bloedmonsters van de omgekomen chauffeur kan antwoord geven op de vraag of de Belg suïcide pleegde door de bus met opzet frontaal tegen de tunnelwand te rijden. Van de bestuurder is bekend dat hij psychische problemen had en antidepressiva slikte. De bloedtest kan alsnog uitwijzen of de Belg een veel voorkomend genetisch defect had, dat hem gevoeliger maakte voor de gevaarlijke bijwerkingen van antidepressiva. Vergelijkbaar onderzoek vond eerder plaats in moordzaken en bij vliegtuigongelukken die zelfmoordacties onder invloed van de medicijnen bleken te zijn.

De Zwitserse justitie deed eerder naspeuringen naar de busramp en sluit zelfmoord niet uit. Toch heeft het openbaar ministerie in het kanton Wallis een niet nader onderbouwde ‘voorkeur voor een stuurfout door of onwelwording van de chauffeur’. Meer onderzoek naar mogelijk zelfmoord bleef uit, een verzoek van de ouders om het dna van de chauffeur onder de loep te nemen beantwoordde de Zwitserse justitie evenmin. Ook het hoger beroep dat de nabestaanden tegen sluiting van het dossier aanspanden, wezen Zwitserse rechters af.

Bijwerkingen
Olga Leclercq – moeder van de omgekomen Eline (11) – is een van de schrijvers van de brief aan Rutte en Michel. “Wij hopen echt dat de Nederlandse en Belgische regering er bij de Zwitserse autoriteiten op willen aandringen om de dna-test te laten verrichten. Het zou voor ons ouders heel veel onzekerheid wegnemen en vragen beantwoorden. Bovendien vinden we het belangrijk dat de informatie beschikbaar komt voor de wetenschap. Er wordt steeds meer bekend over de levensgevaarlijke bijwerkingen van zogeheten SSRI’s die mensen kunnen aanzetten tot zelfmoord en moord”.

Op verzoek van De Telegraaf hielden ongevallendeskundigen het dossier twee jaar geleden tegen het licht. De experts concludeerden dat zelfmoord zeer waarschijnlijk is, omdat de touringcar met grote snelheid en lastige stuurmanoeuvres een parkeerhaven werd ingestuurd, er geen stuurcorrecties volgden en de chauffeur evenmin gas terugnam. Later kwamen andere internationale experts, onder wie deskundigen van Independent Forensic Services tot dezelfde slotsom.

Honderd reddingwerkers, zestig brandweerlieden en twintig artsen waren op 13 maart 2012 uren in de weer om de slachtoffers uit het wrak van de bus te halen. De slachtoffertjes in de leeftijd van elf tot dertien jaar zaten in groep acht van basisscholen in Lommel en het nabij Leuven gelegen Heverlee en waren op de terugweg van een ski-kamp in Val d’Anniviers.